Több százezer forintos károkat okoznak a graffitik

Sajnos sok olyan ember megtalálja a festékboltot, akinek köze nincs a művészethez, csak a köztereket, tárgyakat és épületeket rondítja össze a „műveivel”. Odafirkálni egy pillanat, eltüntetni őket már sokkal nehezebb.

Ez a firka nem rondítja tovább a Kossuth teret

Ez a firka nem rondítja tovább a Kossuth teret

Léteznek Budapesten és a világon szép és igényes graffitik, de a XVIII. kerületben ilyenekkel nem igazán találkozhatunk. Kerületünkben inkább az igénytelen krikszkrakszok, vizuális szemetek jellemzőek. A Városgazda18 Zrt. Kommunális Csoportja rendszeresen és sok graffitit távolít el, de gyakran a Magasépítési Osztály is besegít nekik.

– Évente 400-500 m2 graffitit távolítunk el a közterületek felületeiről. A tereken lévő játszóeszközökön szokott a leggyakrabban előfordulni, ezek közül is kiemelkedő helyszínnek számít a Hargita tér és Kandó tér. Kommunális csoportunk  graffitimentesítő-szerrel szokta a játszóeszközökről, padokról eltüntetni a kisebb firkákat, a nagyobb felületeket (falak, járdák) a magasépítés szokta lefesteni. A járdák és falak mentesítéséhez szintén használjuk a graffitimentesítő-szert, de ott drótkefét és más eszközöket is bevetünk az eltávolításhoz. Évente több százezer forintos kárt okoznak a rongálók – tudtuk meg Lovass Sándortól, a Városgazda18 Zrt. Közterületi Kertészeti Osztály Kommunális csoportjának a vezetőjétől.

Sok graffiti akkora, hogy csak a festők tudják átfestéssel eltüntetni

Sok graffiti akkora, hogy csak a festők tudják átfestéssel eltüntetni

Börtön is járhat a graffitiért

A magyar Büntető Törvénykönyv 371. §-a (Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.) a rongálás különös részi tényállása alá vonja a graffitit is, amelyet falfirka névvel illet. A falfirka a magyar büntető törvénykönyv szerint „festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.” Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a firkálással okozott kár nagyobb, mint kétszázezer forint, vagy ha műemléket, szobrot, templomot, sírt rongálnak meg, akkor a maximális büntetés három évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben a kár több mint kétmillió forint, a büntetés egytől öt évig terjedhet, ha pedig több mint ötvenmillió forint, akkor a büntetés a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is elérheti.

(forrás: Wikipedia)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.