Szemét ügy – csúnya rekord

A 2019-es évben összegyűjtött szemétmennyiség alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy folyamatosan nő a kerületben azoknak a száma, akiket jó érzéssel tölt el, ha szemetes utcákon, köztereken járhatnak.

Két beszédes számmal kezdenénk: 2015-ben összesen 2 300 m3 szemetet gyűjtöttek össze a Városgazda18 kommunális csoportjának munkatársai, 2019-ben ez a mennyiség 5 000 m3-re nőtt. Ehhez a szemétmennyiséghez hozzátartozik annak az ezer közterületi kukának a tartalma, amelyeket a Városgazda18 kezel, továbbá a kézzel összeszedett szemét és az illegálisan lerakott hulladékok. A köztes években fokozatosan növekvő majd stagnáló tendenciát mutatott a lakosság szemetelési kedve, 2018-ban például 3 600 m3 szemét gyűlt össze a közterületeinkről.

2020. január 8. – pizzadoboz és kiszuperált vízforraló lazán kidobva az Üllői úton

2020. január 8. – pizzadoboz és kiszuperált vízforraló lazán kidobva az Üllői úton

– Sok helyen nagyon szembetűnő lenne, ha mindössze két napig nem gyűjtenénk a szemetet, munkatársaink folyamatosan dolgoznak a kerület tisztaságán, ennek köszönhető, hogy elfogadható állapotú közterületeket láthatnak a lakosok – osztotta meg velünk véleményét Lovass Sándor, a Városgazda18 kommunális csoportjának a vezetője.

Megtudtuk azt is, hogy az előző évekhez képest nem változott a legtöbb szemetet termelő környékek rangsora, a top ötös rangsor élén 2019-ben is a Havanna-lakótelep végzett.

  1. Havanna-lakótelep
  2. Lakatos-lakótelep
  3. Gloriett-lakótelep
  4. Szent Lőrinc-lakótelep
  5. Alacskai úti lakótelep

Büntethető a szemetelés

Köztisztasági szabálysértés keretében akár egy eldobott csikkért vagy csokis papírért is lehet büntetést kiszabni, amennyiben az elkövetőt tetten érik, és bizonyítható a szabálysértése. A büntetés mértéke 5 000 Ft és 50 000 Ft között mozoghat. Kulturáltabb és hatékonyabb változást hozna a kerületi szeméthelyzetben, ha a szemetelés nem a büntetések visszatartó ereje, hanem a szemetelő lakosok szemléletváltása miatt csökkenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük