Sikeres energetikai audit a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-nél

2018-ban Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a Greendepent Intézettel kötött megállapodás alapján a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.-t bízta meg a COMPETE4SECAP elnevezésű nemzetközi projekten való részvétellel.

Ebben a munkában 8 ország 4-4 önkormányzata vett részt, melyen Magyarországot – kerületünk mellett – Budaörs, Kaposvár és Újpest önkormányzata képviselte.

Az önkormányzat elköteleződése mellett a Társaság vezetői szerepvállalására is szükség volt az eredmények eléréséhez. A projektnek két fő eleme volt, amely közül az egyik egy energia-megtakarítási verseny 2019. január 1. és 2019. december 31. között. Ennek eredményéről a kiértékeléseket követően a tavasz folyamán még beszámolunk.

A másik fő elem az Energiagazdálkodási irányítási rendszer (EgIR) bevezetése és tanúsíttatása volt az önkormányzati szférában. Az EgIR célja, hogy szisztematikus megközelítésben lehetővé tegye szervezetünk számára az energiateljesítmény folyamatos fejlődését, beleértve az energiahatékonyságot, az energiabiztonságot, a felhasználást és fogyasztást. A tanúsítvány lényege: a Városgazda18 energiafelhasználása megfelel napjaink energiagazdálkodási elvárásainak, gondosan bánunk a különböző energiahordozókkal, és törekszünk a fenntartható jövőre. Nem kell külön hangsúlyoznunk, hogy a klímavédelem és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése milyen fontos szerepet játszik életünkben, ha a környezetünket szeretnénk élhetőbbé tenni, és megőrizni a jövő generáció számára. Az önkormányzatokat a nagyvállalati szférával szemben nem kötelezi jogszabály a tudatos energiafelhasználásra, azonban a jól felfogott érdekünk azt diktálja, hogy minden szinten igyekezzünk tenni a tudatos energiafelhasználásért.

Ezért a 2019-es év elején elindult a Városgazdánál egy előkészítő munka az MSZ EN ISO 50001:2018 szabvány tanúsításának eléréséhez. A munkát az Intézmény-üzemeltetési Divízió vezetője, Sándor István irányította, és aktívan közreműködött benne Kocsi Sándor energetikus és kollégái. A projektbe bevont ingatlanok között szerepelt a három kerületi uszoda mellett, a Társaság Üllői út 423. sz. központi épülete, a Baross u. 7. sz. és Kondor Béla sétány. 16. sz. épületek is. Az összes energiafogyasztási hely feltérképezése után az éves fogyasztási adatok összegyűjtése is a munka részét képezte, melyek után az energiafelhasználás optimalizálására is készültek javaslatok, és elkészült a Városgazda18 Energiairányítási kézikönyve. Az előkészítő munkák után a rendszer auditálására 2019 novemberében lezajlott és a sikeres auditálást követően a Városgazda18 2019. december 13-án megkapta az ISO 50001 tanúsítványt mind a hat telephelyre az „Ingatlan és uszoda üzemeltetés, közösségi szolgáltatások” tekintetében.

Ez azért is számít jelentős eredménynek, mert az országban működő önkormányzatok közül Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló cége az országban az elsők között kapta meg ezt a tanúsítványt.

Ezzel azonban a munka nem ért véget, mert a kiépített rendszert a továbbiakban is működtetni kell, melyet 2020-ban és 2021-ben is egy felülvizsgálati audittal ellenőriznek majd a tanúsítást végző társaság részéről. A hosszabb távú tervek között szerepel az EgIR hatálya alá további épületek bevonása is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük