Nyári projektdömping a Városgazda18-nál

Pozitív és előremutató változásokat hoznak a XVIII. kerület életébe az idei fejlesztések. Az arculati és funkcionális megújulások és újítások mellett a közösségi élet támogatása sem titkolt célja több projektnek.

Több divízió gondoskodik a Városgazda18 Zrt.-n belül arról, hogy a kerület működése, infrastruktúrája, intézményei és létesítményei megfelelő minőségben álljanak a lakosok rendelkezésére. Divíziónként összegyűjtöttük, hogy melyek azok a nagy projektek, amelyekkel feltehetően a kerületiek jelentős része találkozhat a közeljövőben.

A Fáy u. 2. teljesen megújul

A Fáy u. 2. teljesen megújul

Havanna Hetivásár, Fáy utca 2.

A Városgazda18 Zrt. Vagyongazdálkodási Divízióját érintő két legnagyobb idei projekt a Havanna Hetivásárt és a Fáy utca 2. szám alatti épületegyüttest érinti. A Havanna Hetivásár megújul, a munkálatok során új üzletsor és burkolat kiépítése, akadálymentes közlekedési rendszer és vizesblokkok kialakítása valósul meg. A felújításnak köszönhetően egy mindenki által elfogadott kép alakulhat ki a lakótelepen található hetivásárról, mely így az eltérő elvárásoknak is megfelelhet. A terület piacon kívüli hasznosításának eredményeként erősödhet a közösségi élet is a lakótelepen. A Havanna Heti vásárt a Vagyongazdálkodási Divízió szervezi, üzemelteti. Az Önkormányzat részére gyakorlati tanácsokat, a használatot elősegítő indítványokat tettek a tervezés során. A kivitelezést a Városgazda annyiban segíti, hogy a piac folyamatos működését biztosítja a szomszédos területen, a költöztetést is a Városgazda végezte el, továbbá új járdát telepített a zöldfelületen, és bővítette a villanyhálózatot az árusoknak.

A Vagyongazdálkodási Divízió másik fontos projektje a Fáy u. 2. felújítása, ugyanis az épületegyüttes teljes rehabilitációja indul el a nyár vagy az ősz folyamán.

Az MVÜD munkatársaival sok helyen találkozhatunk a nyár folyamán

Az MVÜD munkatársaival sok helyen találkozhatunk a nyár folyamán

Parkolók, játszóterek, kutyafuttatók, sétány

A Műszaki és Városüzemeltetési Divízió is mozgalmas nyár elé néz, tudtuk meg Lepsényi Tibortól, a divízió igazgatójától.

– A szokásos tevékenységeink (járdaprogram, kátyúzás, intézményi karbantartási terv végrehajtása, közterületi és intézményi játszóeszközök szabványosítása, dühöngők felújítása…) mellett a következő munkálatokra készülünk:

 • Búvár Kund játszótér felújítása
 • Lakatos-Nefelejcs játszótér felújítása
 • Aranyeső utcában kutyafuttató építése
 • Barcika téri kutyafuttató építése
 • Május 1. tér és Alacska-lakótelep kutyafuttató felújítása
 • KRESZ-park építése a Teleki utcában
 • Lurkó-Liget Óvoda parkoló építése
 • Lőrinci vasútállomás parkoló kialakítása
 • Reviczky utcában aszfaltos parkoló építése
 • Építő utcában 8-10 térköves parkoló kialakítása
 • a tervezett Krepuska park sétányának kialakítása
 • képviselői igények kivitelezése 55-60 db munka
 • saját telephelyek fejlesztése
Idén is sok intézményben fogunk festeni

Idén is sok intézményben fogunk festeni

Óvodák, bölcsődék, egészségügyi- és szociális intézmények

Az Intézmény-üzemeltetési Divízió tervezett feladatairól a divízió vezetője, Sándor István osztott meg velünk részleteket.

– Hasonlóan az előző évekhez, a 2019-es évben is jelentős összeget fordít az önkormányzat a Városgazda által üzemeltetett intézmények karbantartási munkáira. Idén is nagyon sok intézményben végzünk tisztásági festést, ami harminc intézményt érint. Hat intézményben újítunk fel parkettákat csiszolással, lakozással vagy új laminált padlóburkolat lerakásával, öt intézményben pedig új ajtók kerülnek beépítésre. Négy intézményben folytatódik a régi armatúrák cseréje korszerű LED világítótestekre, továbbá öt intézményben folytatjuk a szúnyoghálók felszerelését. TAO-s pályázatokon a Városgazda Utánpótlás Akadémia által elnyert munkák közül divíziónk az alábbi munkálatokat pályáztatja és bonyolítja le:

 • a Kandó iskola 40×20 m-es pálya műfüvének felújítása a napokban kezdődik
 • a Vilmos Endre Sportcentrum Nagyszalonta utcai kerítésének cseréje júniusban kezdődik
 • a VESC sportpályákhoz lelátó tervezési munkái elkezdődtek
 • a VESC öltöző épület és sportcsarnok közötti nyaktag rész és lépcsőházi üvegtéglafal nyílászárójának cseréje hamarosan elkészül
 • a VESC csarnokának a hőszigetelési tervezési munkái elkezdődtek

Mindezek mellett összesen 80 db különféle karbantartási munkát végzünk telephelyeinken, melyek között található festés, nyílászáró csere, klímaszerelés, gépészeti munkák… Az idei évben a legnagyobb volumenű telephelyes feladatunk a Bókay-kert elektromos hálózatának felújítása (3. ütem), a Kastélydombi Uszodában pedig kutat fúratunk az uszoda vízellátásának gazdaságosabbá tételéhez – tudtuk meg Sándor Istvántól.

Új aszfaltozott utak, sportparkok és P+R parkoló a kerületben

A Városgazda18 leányvállalata, a Városrehabilitáció18. Zrt. Stratégiai és Projektmenedzsment osztálya az önkormányzati fejlesztési projektek menedzselését végzi. Vajda Lóránt, a Stratégiai és Projektmenedzsment osztály vezetője a következő feladatokról számolt be.

A már épülő BUD Aréna látványterve

A már épülő BUD Aréna látványterve

– A „Fáy utca és környéke integrált szociális rehabilitációja” című projektjavaslat pályázata kapcsán a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárások elindultak, és várhatóan a nyár végén, ősszel zárulnak, illetve folyamatosan futnak az infrastrukturális beruházásokat kiegészítő programok. A fővárosi támogatású TÉR_KÖZ pályázat keretében a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés 2019. tavaszán indult és zárult, a kivitelezés májusban elindult és 2019. decemberében fejeződik be. A Lőrinci Sportcsarnok felújításáról a TAO-döntés 2018. végén megszületett, ezáltal a munkálatok 2019. február 15-én elkezdődtek. A kivitelezésre 18 hónap áll rendelkezésre, így 2020 nyár végére készülhet el a csarnok bővítése és korszerűsítése. Pestszentimrei P+R parkoló kialakítása kapcsán legkorábban 2019. júniusában indulhat meg a közbeszerzési eljárás, majd annak sikerét követően, a nyár folyamán elkezdődhet a kivitelezés. A Pestszentimrei Gyermekorvosi Rendelő kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás még folyamatban van, a kivitelezési munkálatok júniusban indulhatnak, és 2020-ra fejeződhetnek be.

Budapest XVIII. kerület belterületi szilárd burkolat nélküli utak szilárd burkolattal történő ellátása elnevezésű állami pályázatnak köszönhetően a nyár folyamán a Kappel Emília utca, Erdősáv utca, Bagamér, Csőszkunyhó, Lajta, Párkány, Liszt Ferenc, Szántás, Termény, Vág, Közdűlő, Csap utca, Forgó utca, Lenke utca, Pamut utca, Törvény utca, Orgonafüzér utca, Olaszfa utca, Boronás utca, Kártoló utca és Eszter utca lesz érintett, ezekben az utcákban kezdődnek el az aszfaltozások. A kerületben 10 sportpark is épül, ezek a mozgás és egészséges életmód támogatása mellett közösségi pontokká, találkozóhelyekké is válhatnak. A sportparkok mellett új futókörök is a kerület sportinfrastruktúráját szolgálják majd, az egyik Brenner János parkban, a másik pedig a Vilmos Endre Sportcentrumban épül– tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük