Megújulhat újabb öt játszótér

A kerületi játszótér-felújítási program keretében idén is megújulhat Pestszentlőrinc-Pestszentimre újabb öt játszótere, amelyek kiválasztását az önkormányzat a helyi lakosokra bízza.

Mint ahogy minden évben, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata idén is szeretné felújítani a kerület néhány játszóterét annak érdekében, hogy ezeken a helyeken a környéken élő gyerekek és szülők a lehető legjobb játszóeszközök között és biztonságos környezetben tölthessék el szabadidejüket.

Ughy Attila bejárásokon is egyeztetett a kerületi játszóterekről

Ughy Attila bejárásokon is egyeztetett a kerületi játszóterekről

A szülők és a gyermekek mondják meg

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere az idei elképzelésekről elmondta, hogy a kerület vezetői nem maguk kívánják eldönteni, hogy melyik játszótér az, amelyik a leginkább felújításra szorul, hanem az érintett felek, a használók, a szülők javaslatait várják. A kerület 56 játszótere közül idén újabb öt felújítására van lehetőség, amelyek kiválasztását a lehető legszélesebb körre bízzák.

– Ennek érdekében az elmúlt időszakban felmérést készítettünk arról, hogy mit szeretnének a kerületi lakosok, melyik játszótér érett meg leginkább a megújulásra, illetve ott milyen játszószereket szeretnének látni az érintettek – tudtuk meg a polgármestertől.

A kiválasztás azonban tovább folytatódik, ezután is várják a pestszentlőrinci és a pestszentimrei polgárok javaslatait.

Többnyire elégedettek

Az eddigi felmérésekből tudható, hogy a játszóterek tisztaságával a kerületiek 90 százalékosan elégedettek. Az önkormányzat számára fontosak az ilyen visszajelzések, hiszen ebből megtudható a lakosság igénye. Vannak persze extrém esetek, amikor a hétvégét követően nem egyszerű elszállítani az ott felgyülemlett szemetet, amit nem is a játszótereket használó gyerekek és szülők hagytak ott, hanem olyanok, akik kevésbé érzékenyek a játszótér tisztaságára.

A kérdőívet kitöltők 88 százalékban elégedettek a játszóhelyeket körbevevő zöldfelületek rendezettségével, de előfordult néhány helyszín, amellyel kapcsolatosan érkeztek észrevételek. Ezek azonban fontos visszajelzések a Városgazda számára, mert a zöldfelületi munkáik során az ilyen helyszínekre visszatérnek és elvégzik a szükséges kertészeti munkát.

A felmérés szerint a felújított játszóterekkel 94 százalékos arányban elégedettek voltak a lakosok. A kérdőíveket eddig kitöltők nagyon kreatívan adtak fejlesztési javaslatokat. Az érdekes ötletek között voltak igazán elrugaszkodott elképzelések is, mint például a medence ötlete, de a szerényebb módosítási javaslatokkal komfortosítani lehet az adott játszóteret. Ezek méltányolható és használható elképzelések, mert igazán azok tudják, hogy mire van szükség az egyes helyszíneken, akik azt használják. A játszóterek felújításának kivitelezési munkálatai ősszel várhatók, addig ugyanis a beszerzéseket végzik el.

Ahol már elkészült

Legutóbb márciusban és áprilisban adtak át felújított játszótereket a kerületben, amikor a játszótér-felújítási program keretében mintegy 30 millió forint értékben hét helyszínen történtek fejlesztések. Márciusban a Gyékény téri játszóhely készült el, és vele együtt a teret is rendbe tette a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Itt átfestették a játszóeszközöket és a homokozóban kicserélték a homokot, valamint a tér melletti járda térkő burkolatot kapott és felfrissítették a növényzetet. Elbontották a régi szelektív hulladékgyűjtőket, valamint új aszfaltborítás készült és új virágládákkal tették otthonosabbá a területet.

Áprilisban az Alacska lakótelepen lévő és a pestszentimrei Tímea téren működő játszótereket adták át. Az Alacska lakótelep központjában lévő játszótéren új pingpongasztalt és új padokat állítottak fel, a homokozó fölé napvitorlát helyeztek, valamint új ivókút is szolgálja azóta a játszóhely kényelmét. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. a bekerített focipálya zajvédő falát is felújította ezen a helyszínen.

A különleges helyszínnel rendelkező, kertvárosi környezetben lévő Tímea téren az útkereszteződés négy cikkelyre osztja teret. A három cikkelyt elfoglaló játszótér egyikén impozáns mászóvár várja a gyerekeket, akik biztonságban csúszdázhatnak, mászhatnak a védelmet jelentő gumiborításnak köszönhetően. A mászóvárral szemben lévő térszeleten napvitorlával védhető homokozó, néhány hintajáték és egy mérleghinta található. A harmadik területen szabadtéri fitnesz eszközöket használhatnak a kerületiek. A Tímea tér ezzel az egész családnak aktív kikapcsolódást nyújt. A kisgyerekektől a felnőttekig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő torna- és játszóeszközöket.

Várjuk az ötleteket

Az önkormányzat elképzelései között szerepel, hogy a kerületben található 56 játszóteret szeretné elnevezni, mert az azonosításuk jelenleg elég körülményes. Ennek érdekében egy pályázatot kívánnak kiírni, amellyel együtt ugyancsak a lakók javaslatait, ötleteit várják.

A felújítandó játszóterekre vonatkozó javaslatokat augusztus 31-éig várjuk az ügyfélszolgálatunk e-mail címére (ugyfelszolgálat@varosgazda18.hu), a játszóterekkel kapcsolatos kérdőív pedig letölthető az alábbi linkről.

 

1 comment

  1. Pingback: Várjuk az ötleteket | Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük