László elárulta a fiatalságának titkát

77 évesen ő az Akadémia Fitnesz „rangidős” gyúrósa, aki ráadásul 13 éve elkezdett versenyszerűen úszni is. Meglepődhetünk, irigykedhetünk, reménykedhetünk, vagy követhetjük a példáját.

Mindig örülünk, amikor az idősebb korosztály képviselőivel is találkozhatunk edzéseken, futás, úszás vagy bármilyen sport űzése közben. Egy-egy jó formában lévő senior láttán az emberben szinte reflexszerűen megfogalmazódik a kívánság: de jó lenne, ha mi is ilyen jó testi, lelki és szellemi kondícióban lennénk majd annyi idősen. A Vilmos Endre Sportcentrumban (VESC) található Akadémia Fitneszben találkoztunk Keszthelyi Lászlóval, aki a maga 77 évével a konditerem legidősebb gyúrósa. Nemcsak a teremben edz, hanem a VESC uszodájában is rendszeresen tempózik, hetente ötször látogatja a sportlétesítményt.

László imádja a súlyzókat és gépeket

László imádja a súlyzókat és gépeket

Addig sportolj, amíg élsz!

– 8 éves koromban kezdtem el úszni, és 20 éves koromig űztem ezt a sportot. Akkor megkérdeztem az apámat, hogy meddig kell még sportolnom… Ő erre azt válaszolta, hogy addig kell sportolni, amíg élsz. Ez a mondata azóta is a fülemben cseng, és meghatározza az életemet. Az úszás után 25 évig súlyemeléssel tartottam formában magamat. 1992 óta vagyok XVIII. kerületi lakos, azóta rendszeresen úszom a Vilmos Endre Uszodában. 2004-ben mentem nyugdíjba – 48 évig nyomdászként dolgoztam -, azóta több időt tudok szakítani az úszásra, 2006 óta pedig versenyszerűen úszom a senior korosztályban. Eddig 242 érmet szereztem, 34 magyar bajnoki címet nyertem el, és a tavalyi FINA világversenyen az ötödik lettem 50 méter pillangón 42 induló közül. Most a 2020-as Budapesten megrendezendő Európa-bajnokságra készülök, indulni szeretnék rajta – osztotta meg velünk a terveit László.

Kemény edzés ízületkímélő gépekkel

Kemény edzés ízületkímélő gépekkel

Jó társaság, profi gépek

Társasági életnek is tökéletes helyszín a fitneszterem, ahol gyakorlatilag minden korosztály megtalálható. László elárulta, hogy jól kijön a terembe járó fiatalokkal is, akikkel gyakran megbeszélik az edzéseket és az élet dolgait is.

– Jól érzem itt magamat, általában 2 órás edzéseket nyomok le. Szeretem a társaságot, és imádom ezeket a vasakat, gépeket, amik azért is csodálatosak, mert kímélik az ízületeket, mégis szabályosan megdolgoztatható velük minden izomcsoport. 10-15 perc futógépes futással szoktam bemelegíteni, utána következik a fekvenyomás, lábgép, húzódzkodó gép… Örülök, hogy megnyílt ez a terem, mert 2,5 kilométerre lakom innen, így bringázva, könnyedén járhatok edzeni.

Sport, étrend, genetika

László tisztában van azzal, hogy az évek múlnak, de úgy véli, hogy sportolással lassíthatóak az öregedési folyamatok. Összességében egy régi edzőjének a szavait idézi, aki szerint a jó kondíció három alaptényezője százalékosan is meghatározható.

– 40 százalékban a genetikától, 30 százalékban a sportolástól, illetve 30 százalékban a táplálkozástól függ, hogy milyen formában vagyunk. Ehhez én még hozzátenném, hogy egy kis szerencse is kell hozzá. A táplálkozás kapcsán nem kell diétákra gondolni, mindenből enni kell, csak tudjunk mértéket tartani. A mozgás terén én mindent megteszek, biztos, hogy életem végéig sportolni fogok – előlegezte meg a senior sportoló.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.