Kertészeink is tesznek a kerület biztonságáért

Törhetnek, dőlhetnek, és gyakran veszélyesek lehetnek a fák. De milyen fafajták a legveszélyesebbek, és mikre érdemes figyelni a vizsgálatuknál?

Viharok és viharos szelek elég sokszor megtépázták kis hazánkat az idei évben is, és nagy valószínűséggel a jövőben még több, még erősebb természeti jelenségekre számíthatunk. Gyakran szóltak az országos hírek kidőlt fákról, leszakadt ágakról, és az általuk okozott károkról, balesetekről. A XVIII. kerület 70 ezres faállományának a gondozása sok feladatot jelent a Városgazda18 Zrt. Közterület Kertészeti Osztályának, és ehhez hozzátartozik a veszélyt jelentő fák kiszűrése is, amivel megpróbálják megelőzni a bajt.

(jobbról balra) Urai László és Haigl Béla a Kossuth tér faállományát vizsgálják

(jobbról balra) Urai László és Haigl Béla a Kossuth tér faállományát vizsgálják

Esélyt adnak mindegyik fának

– Általában betegségek, fagyás, kiszáradás vagy a talaj túlzott felázása miatt válhatnak veszélyessé a fák, ilyenkor törhetnek, dőlhetnek, károkat okozhatnak, embereket veszélyeztethetnek. A veszélyesnek ítélt fákat dokumentáljuk, fotózzuk, és a kerületi főkertésszel történt egyeztetés után cselekszünk. Megpróbálunk esélyt adni a beteg fáknak is, első körben visszavágjuk, gallyazzuk őket, így a 70%-uk életben maradhat. Éves szinten mintegy 6 000 fát gondozunk, havonta 300-400 fát gallyazunk, és megközelítőleg 50 darabot vágunk ki – tudtuk meg Haigl Bélától, a Várogazda18 Zrt. Közterület Kertészeti Osztályának vezetőjétől.

Tünetek és veszélyesebb fafajták

Ez a hársfa fiatalításra szorul

Ez a hársfa fiatalításra szorul

Általában minden év márciusától kezdenek intenzívebben érkezni a lakossági bejelentések a Városgazda18 Zrt. ügyfélszolgálatára a kiszáradt ágak és elpusztult fák miatt. Ilyenkor hetente 40-70 bejelentést is tesznek a kerületben. Urai László, a Közterület Kertészeti Osztály művezetője elmondta, hogy vannak veszélyesebb fafajták, amelyekre érdemes fokozottan figyelni.

–  Az eperfák, fenyőfák, meggyfák és cseresznyefák hajlamosak gyökerestől kifordulni, ha nagyon felázik a talaj körülöttük. Ha repedezett a talaj a valamelyik fa törzse körül, az már jelenthet valamit, érdemes rá figyelmet szentelni. Problémákat okozhatnak a csúcsszáradásra hajlamos fafajták is, ilyen például az akácfa, nyárfa, juharfa, csörgőfa. Ezekről a letörő száraz ágak, gallyak eshetnek le. Mindig megvizsgáljuk a fák törzseit, ágait, leveleit, hogy mi állhat a száradásuk hátterében, és ezek tükrében gondozzuk őket – mondta Urai László.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.