Karácsonyfaként egy néhai kertész óhaját is teljesítette

A fenyőfát elültető kertész szerette volna, hogy egyszer majd a kerület karácsonyfájaként gyönyörködjenek benne az emberek. Sajnos, ő ezt már nem élhette meg, helyette a lánya örülhet, hogy az ő fájuk varázsol karácsonyi hangulatot a régi Piac térre.

Idén is a Városgazda18 Zrt. Közterületi Kertészeti Osztálya gondoskodott a XVIII. kerület köztéri karácsonyfáinak a kiemeléséről, szállításáról és felállításáról. A régi Piac teret és a Béke teret egyaránt kerületi lakosok felajánlásaiból származó fák díszítik.

Levegőben „bújik” át a vezetékek alatt a kéttonnás fa

Levegőben „bújik” át a vezetékek alatt a kéttonnás fa

– 2019-ben hat felajánlást kaptunk a kerületből. Megvizsgáltuk a fákat, figyelembe vettük a formájukat, színüket, magasságukat, illetve azt is mérlegeltük, hogy ki tudjuk-e emelni sérülésmentesen őket az adott helyről. A Béke térre 6-10 méter körüli karácsonyfát szoktunk felállítani, a régi Piac térre pedig 10-15 méter közöttit. Kiépített csövekbe helyezzük a törzsüket a tereken, továbbá kötelekkel is gondoskodunk arról, hogy a fák biztonságosan álljanak. Végül emelőkosaras autókról díszítjük fel a fenyőket – összegezte röviden a karácsonyfákkal kapcsolatos teendőket a Közterületi Kertészeti Osztály vezetője, Haigl Béla. A fenyőkről lehetne sokkal hosszabban is írni, mert egy kéttonnás, 14 méter magas fa teherautóra rakása és szállítása nem egyszerű történet, de munkatársaink idén is sikeresen megoldottak minden ezzel járó feladatot.

Elődök és utódok

Mónika mögött a kerület egyik idei karácsonyfája, előtte pedig a fenyőfa utódja

Mónika mögött a kerület egyik idei karácsonyfája, előtte pedig a fenyőfa utódja

A fenyőfák tulajdonosai általában kötődnek a fáikhoz, ami nem meglepő, hisz ezek az örökzöldek hosszú évtizedeket töltöttek egy-egy udvaron, gyakran több generáció élete zajlott körülöttük. A régi Piac téren felállított idei karácsonyfa is különösen kedves volt a felajánlónak, Szakálos Mónikának, ugyanis azt 30 éve ültette el az édesapja, Szakálos Mátyás.

–  Apukám rózsanemesítő és rózsatermesztő kertészként dolgozott, szeretjük a növényeket, fákat, és imádjuk az örökzöldeket. A kertünkben 11 különleges fenyő található jelenleg, ez volt köztük a legnagyobb. Már négy-öt évvel ezelőtt megfogalmazódott édesapámban, hogy felajánlja a fát a kerület karácsonyfájának, és három éve ültettet elé egy apró fenyőcsemetét, hogy azzal pótolja ennek a helyét. Sajnos három éve meghalt az apukám, így ő már nem élhette meg, hogy most a mi fánk lett a kerület karácsonyfája, de biztosan örülne neki -vélekedett Mónika.

A Béke tér 2019-es karácsonyfája tíz évvel fiatalabb a régi Piac téren található, és Zombori Péter ajánlotta fel a kerületnek.

A felajánlóknak ezúton is köszönjük a karácsonyfákat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük