Gergő megmutatta, ki a legény a vízben

Eddigi élete legkeményebb megmérettetését teljesítette Szauter Gergő, aki 24 órán keresztül úszott, és a fiúk között a második helyen végzett. Vajon mire lehet gondolni 62,6 kilométer leúszása közben, és melyek voltak a legnehezebb pillanatok?

– Egyszer mindent ki kell próbálni, és úgy éreztem, képes vagyok 24 órán keresztül úszni – válaszolja Szauter Gergő, a Városgazda Utánpótlás Akadémia úszásoktatója és edzője arra a kérdésre, hogy miért indult el ezen a kemény teljesítményversenyen. A megmérettetésnek a Kecskeméti Fürdő biztosított helyszínt 2019. március 9-én, a résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy 24 óra alatt minél hosszabb távot ússzanak le. A szabályok spártaiak, három óránként negyed óra pihenő engedélyezett, ilyenkor lehet enni és inni, illetve egyéb szükségleteket elvégezni.

Mi járhat ilyenkor egy úszó fejében?

Azt hihetjük, hogy egy olyan rutinos úszó, mint Gergő akár ábrándozhat vagy el is merenghet a végtelennek tűnő tempók közben, ám a sportoló elárulta, hogy az egész megmérettetés alatt koncentrálni kell.

– Leginkább az úszásra összpontosítottam, mert ha ilyenkor nem figyelünk a mozdulatainkra, könnyen lesérülhetünk. Megpróbáltam magam kicsit „lebutítani”, így jobban telt az idő, illetve szólt az uszodában a zene, azokat dúdolgattam, és ez adott egy kis ritmust az úszáshoz – tudtuk meg Gergőtől.

Háromóránként kaptak lehetőséget egy kis regenerálódásra

Háromóránként kaptak lehetőséget egy kis regenerálódásra

Holtpontok és milánói borda

– Három kilométer után megfájdult a derekam, ekkor változtattam az úszásomon, tizenkét órányi úszás után pedig a vállam fájdult meg. A holtpontot a tizennyolcadik órában éreztem, az volt a legnehezebb része az egésznek, de átlendültem rajta. Sokat számított, hogy az egész teljesítményversenynek baráti hangulata volt, mindenki szurkolt mindenkinek, még az „ellenfeleink” is. Köszönöm a támogatást és azt, hogy végig velem voltak, és köszönettel tartozom az edzőimnek is, Csárlinak és Pasku Balázsnak – mondta az úszó.

A szünetekben a versenyzők ihattak és ehettek, Gergő hat órányi úszás után milánói bordával pótolta az elégetett energiáinak egy részét. Belegondolva – nem lehetett könnyű evés után újra belevetnie magát a medencébe, és folytatni a kiadós úszómaratont.

A teljesítménypróba végén

A teljesítménypróba végén

Izomláz és újabb cél

A megmérettetés után Gergő 14 órát aludt egyfolytában, négy napig izomlázat érzett, és fájtak az izmai annak ellenére is, hogy hetente 20 órát úszik. Ám nem pihen a babérjain a sportoló, jelenleg a 10 kilométeres felnőtt hosszú távú versenyre készül, illetve indul majd rajta.

Emberfeletti

Horváth Zoltán, az Akadémia Úszó Szakosztályának vezetője és a Budapesti Úszó Szövetség elnöke a következő szavakkal értékelte Gergőt.

– Emberfeletti teljesítmény ez a 24 óra úszás. 62,6 km gyalog is iszonyatos, nemhogy úszva. Mint az Akadémia szakosztályvezetője büszke vagyok rá, hogy ezzel a nappal öregbítette szakosztályunk hírnevét. Továbbá a Budapesti Úszó Szövetség elnökeként is örvendek annak, hogy vannak bátor és tettre kész fiatalok, akik a végsőkig kiaknázzák az úszás adta lehetőségeket ilyen iszonyatos nagy teljesítményeket kisajtolva magukból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük