Erdőgondnokok óvják kerületünk kincseit, az erdőinket

Kevés budapesti kerület mondhatja el magáról, hogy erdei focipályái, tűzrakásra és piknikezésre alkalmas helyei, kiépített madárlese és sok-sok turista útja van a saját erdejében.

Kiváltságos helyzetben van a XVIII. kerület, ha a zöld területeket és erdőket vesszük figyelembe, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén található többek közt a főváros legnagyobb területű összefüggő erdeje, illetve a kerület egyszerre három erdővel is büszkélkedhet: a Halmi-erdővel, Bélatelepi erdővel és a Pestszentimrei kiserdővel. Az erdők állagának megőrzésén erdőgondnokság dolgozik, de a gondnokok az állatvilágért is sokat tesznek.

Sajnos megszokott látvány a szemét az erdőinkben, amit aztán az erdőgondnokok szállítanak el

Sajnos megszokott látvány a szemét az erdőinkben, amit aztán az erdőgondnokok szállítanak el

– Hétfőnként jövünk ki a legnagyobb aggodalommal az erdőinkbe, mert nem tudjuk, hogy milyen kép fogad majd minket… Nem tudjuk, hogy hétvégén mennyi szemetet hagytak itt az emberek, vagy éppen mennyit hordtak bele – mondja Bökfi János, a Városrrehabilitáció18 erdőgondnoka, miközben a Bélatelepi erdőt közelítjük meg. Munkatársaival egyébként minden nap bejárja a kerületi erdők turistaútjait.

János aggodalma nem volt alaptalan, rögtön az első pihenőhelynél „spontán lomtalanítás” nyomaira, szemétre bukkantak.

– Mi gondoskodunk arról, hogy ne legyen szemetes az 500 hektárnyi erdő, ürítjük a kukákat, összeszedjük a hulladékokat, viharkárok esetén pedig felmérjük, hogy a turistautak biztonságosak-e. 2018-ban 150 m3 szemetet termeltünk ki az erdőinkből. Ezek mellett gondozzuk a tűzrakóhelyek környékét, és ellenőrizzük a madárodúkat is – tudtuk meg Jánostól.

Az erdők amúgy a lakosság kedvenc pihenőhelyei közé tartoznak, a kerületi erdőkben ugyanis 14 tűzrakóhely található, 4 futballpálya, 1 röplabdapálya és egy lábtenisz pálya biztosít ideális helyszínt a kikapcsolódáshoz.

Nemcsak a piknikezők, túrázók és futók keresik fel a zöld területeket, hanem a természet- és állatkedvelők is. Budapest XVIII. kerületének önkormányzata az erdőgondnokság segítségével 100 db mesterséges fészekodú kihelyezésével tett a városrészben található erdők madárállományának növekedéséért. Ezzel több esetben másod- és harmadköltést értek el az énekesmadaraknál.

Madárles kívülről és belülről

Madárles kívülről és belülről

A Bélatelepi erdőben egy kiépített madárles is található, a látogatók többek közt cinegeféléket, csuszkákat, Mátyás madarakat, harkályokat, vörös vércséket láthatnak. Mint azt Bökfi Jánostól megtudtuk, a Bélatelepi erdőben őz, róka, vaddisznó és borz is él, a Halmi-erdőben viszont csak rókák, mivel az egy teljesen körbeépített erdő.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.