Cégtörténet

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a 2010. októberi választásokat követően célul tűzte ki a tulajdonában lévő, közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok egységes szervezetbe való integrálását. Ezen folyamat végeredményeként 2011. augusztus 31-én jött létre a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. A társaság jogelődeinek története azonban egészen 1995-ig nyúlik vissza, amikor az önkormányzat megkezdte egyes szolgáltató tevékenységeinek különálló társaságokba való kiszervezését. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk ennek kronológiáját.

1995. május 30.: Létrejött a Budapest XVIII. kerület Városüzemeltető Közhasznú Társaság, amelynek székhelye induláskor a Bókay Árpád út 70-74.-ben, két telephelye pedig a Péterhalmi úton, illetve az Ipacsfa utcában volt. A 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég fő feladata a XVIII. kerületi önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő közterületi utak, zöldterületek fenntartása, üzemeltetése, felújítása lett. A 2008. szeptember óta nonprofit kft.-ként működő társaságba 2009 végén beolvadt az önkormányzat másik 100%-os tulajdonú társasága, a szociális foglalkoztatót működtető Budapest Főváros XVIII. kerületi Szociális Foglalkoztató és Rehabilitációs Nonprofit Kft.

1996. december 20.: Az önkormányzat 100%-os tulajdonú társaságaként megalakult a Budapest XVIII. kerületi Vagyonkezelő Részvénytársaság. A vagyonkezelő feladata induláskor az önkormányzati ingatlanok (lakások és üzlethelyiségek) kezelése, bérbeadása, társasházi közös képviselete volt, amelyet két telephelyen (Kondor Béla sétány 16. és Baross u. 7.) végzett. Az önkormányzat 2006 augusztusában a vagyonkezelő társaságba olvasztotta a tulajdonában lévő Dél-pesti Regionális Fejlesztési Rt.-t is, amely különböző ingatlanfejlesztési projektekben volt érdekelt. A 2007-ben Vagyon18 névre átkeresztelt társaság tevékenysége később a kerületi Gamesztől átvett műszaki karbantartási feladatokkal is kiegészült, 2010-től pedig az önkormányzat előbb a kerületi televízió (Parkváros TV, ma TV18) működtetésével, majd a kerületi lap (Városkép) kiadásával is megbízta.

2004. február 4.: Létrejött a Budapest XVIII. kerület Bókay Kert Szabadidő és Közművelődési Közhasznú Társaság, amelynek tevékenysége a Bókay-kert működtetésén túl kiterjedt a kerületi sport- és kulturális létesítmények jelentős részének – Park Uszoda, Kastélydombi Uszoda, Pestszentimrei Sportkastély, Lőrinci Sportcsarnok, Vilmos Endre (volt Malév) Sportcentrum, Rózsa Művelődési Ház – üzemeltetésére is. A nonprofit kft.-ként működő társaság portfóliója azáltal vált teljessé, hogy 2008 júniusában az önkormányzat a cégbe olvasztotta egy másik 100%-os tulajdonú társaságát, a Sportszerű Nonprofit Közhasznú Kft.-t.

2009. január 21.: Létrejött az M18 Műszaki Üzemeltető és Karbantartó Kft. A 100%-ban az önkormányzat tulajdonában lévő társaság az addig a Vagyon18 Zrt. által végzett lakás-karbantartási tevékenységet vette át.

2011. január 1.: A Vagyon18 Nonprofit Zrt. visszavette az M18 Kft.-től a lakás-karbantartási tevékenységet, az ehhez tartozó eszközállománnyal és létszámmal együtt. A Vagyon18 Nonprofit Zrt. az önkormányzati intézmények, illetve a lakások karbantartásának feladatait azóta a Műszaki Divízió néven egyesített szervezeti egységén keresztül látja el.

2011. április 1.: A Vagyon18 Nonprofit Zrt. átvette a Bókay Kert Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységét, az ehhez tartozó eszközökkel és dolgozói állománnyal együtt. Az egykori Bókay Kft. a Vagyon18 szervezetében Sport és Rendezvény Divízióként folytatta a működését.

2011. augusztus 31.: A Városüzemeltető Nonprofit Kft. beolvadt a Vagyon18 Nonprofit Zrt.-be. Ezáltal létrejött a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., amelyen belül a beolvadó cég Városüzemeltető Divízióként működik tovább.