A klóros uszodavízben elpusztul a koronavírus

Uszodáink vizeit eddig is folyamatosan ellenőriztük, létesítményeinkben fokozottan figyelünk a fertőzésveszélyekre.

A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel, nincs evidencia sem a jelen járvány, sem a korábbi koronavírus esetén vízzel terjedő fertőzésre.

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti a fertőzőképességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja pl. az új koronavírus burkát.   A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatok alatt inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni.

Az uszodai vizek klórozása során használt klór mennyisége tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.​

A Vilmos Endre Uszodában, a Bókay Park Uszodában és a Kastélydombi uszodában munkatársaink gyakorlatilag óránként fertőtlenítik mindazon felületeket, ahol kontakt kapcsolatok vannak – kapaszkodók, kilincsek, ajtók, forgókapuk. A járófelületeink is gyakori vegyszeres takarításon esnek át. A medencékben gyakoriak a frissvíz pótlások, a klór értékét pedig folyamatosan figyelik (ez eddig is így volt), és ha kell kézi adagolás beállításával klórsokkozást alkalmaznak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása a közfürdőkről az alábbi oldalon érhető el:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/514-tajekoztato-a-kozfurdok-uzemelteteserol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük