A fejlődés útjain

Pestszentlőrinc-Pestszentimre az egyik nagy nyertese a budapesti belterületi földutak aszfaltozását megcélzó programnak, és a kerületben kezdődhettek el a leghamarabb a kivitelezések. 2019-ben huszonkét kerületi utcában fejeződnek be a munkálatok.

A fővárosban és a kerületünkben is sok még a földút, ám egy négyéves programnak köszönhetően az ilyen utak száma folyamatosan csökken majd.

Ughy Attila, Tarlós István és dr. Lévai István Zoltán a sajtótájékoztatón

Ughy Attila, Tarlós István és dr. Lévai István Zoltán a sajtótájékoztatón

Budapest főpolgármestere, Tarlós István, és a XVIII. kerület polgármestere, Ughy Attila közös sajtótájékoztatón ismertették a Pestszentlőrinc-Pestszentimre városrészt is érintő útépítési programot. Június 8-án a programban elsőként leaszfaltozott Kappel Emília utcában tájékoztatták az egybegyűlteket a program céljairól, illetve finanszírozási részleteiről.

Jól rajtolt a programban a XVIII. kerület

Tarlós István többek közt rávilágított arra is, hogy az útépítések kapcsán közvilágítást is kiépítenek az érintett részeken.

– Elindult egy új típusú budapesti útépítési program. Szilárd útburkolatot kapnak a budapesti földutak egy négyéves útépítési program keretében. Az első körben sikeresen pályázó tizenhárom kerületet összesen 8,3 milliárd forinttal ajándékozták meg, és ennyit fordíthatnak erre a célra. A négyéves budapesti útépítési program célja, hogy annak végére minden belterületi földút szilárd burkolatot kapjon a fővárosban. A két legnagyobb támogatást most a XVIII. és a XXI. kerület kapta. Hat kilométernyi útszakaszon kap szilárd burkolatot ez a városrész. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata sikeresen pályázott a kerületi földutak aszfaltozása érdekében, a Miniszterelnökség pedig év elején döntött, hogy a főváros XVIII. kerülete több mint 1 milliárd forint értékű támogatást kap a belterületi földútjainak a leburkolására. Pestszentlőrinc-Pestszentimre vezetése régóta szeretné felszámolni a földútjait, a várhatóan több mint 1 milliárd forint felhasználásával lehetőség nyílik több mint húsz utcányi úttest átalakítására. Pestszentlőrinc-Pestszentimre a kivitelezés gyorsítása érdekében a keret-közbeszerzési eljárást már korábban lefolytatta, ezért ebben a kerületben kezdődhettek el leghamarabb a kivitelezési munkálatok egész Budapesten. A munkaterv keretében a változó szélességű útszakasz mellett kiépül a közvilágítás is – mondta el a sajtótájékoztatón a főpolgármester.

 Javuló, fejlődő infrastruktúra

Csatornázásokkal, járdaépítésekkel és útépítésekkel szemléltette a kerület dinamikus fejlődését Ughy Attila, aki a sikereket az eredményes együttműködésben látja. Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kiemelte, hogy az elmúlt években több mint 100 kilométernyi járda épült a kerületben, 238 kilométernyi csatorna, illetve több mint 40 kilométernyi útszakaszt sikerült felújítani.

– Egy közel egy évtizede tartó példás és eredményes együttműködés újabb állomásához érkeztünk – az állam, a főváros és a XVIII. kerületi önkormányzat közös munkájának köszönhető, hogy egyre nagyobb ütemben fogynak el a földútjaink, és hagyhatjuk magunk mögött a port és a sarat. Pestszentlőrinc-Pestszentimre zöld, családbarát kerületként népszerű célpontja az új lakhelyet választóknak, a fiatalok fészekrakásának, de a 2010 előtti időszakban az infrastrukturális fejlesztéseknek nem sikerült hatékonyan követniük a növekedés ütemét. Az említett kormányzati, budapesti és kerületi együttműködés ezt a hiányosságot ma már minden elemében orvosolja. A földutakat tudatos és átgondolt várostervezési koncepció mentén kezdtük el felszámolni – tájékoztatta a résztvevőket Ughy Attila.

 

Együttműködés a fugázásban is

Együttműködés a fugázásban is

Fugáztak a polgármesterek

Az első elkészült útszakasz ünnepélyes átadásaként Tarlós István, Ughy Attila és dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület polgármester-helyettese is fanglit ragadott, hogy a frissen elkészült útszakasz néhány szegélykövét befugázzák.

További jelentős változások a kerületben

Egy-egy település fejlesztésének az egyik legfontosabb pillére az utak építése. A Városgazda18 Zrt. a Budapesti Útépítési Program XVIII. kerületre eső részében a projekt bonyolítójaként vesz részt. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az útépítés mellett sok olyan nagy fejlesztés és projekt indult el a 2019-es évben, amelyek a kerületiek életminőségét pozitívan befolyásolják majd. Többek közt épül a BUD Aréna, megújul a Havanna Hetivásár, felújítják és rehabilitálják a Fáy utca 2. épületegyüttest, parkolók, játszóterek épülnek, amelyekről itt lehet további részleteket olvasni.

Ennyit számít

A frissen aszfaltozott és átadott útszakasz az egész utcaképet megváltoztatta. Ilyen pozitív változások még sok helyen várhatóak az elkövetkező hónapokban.

Előtte

Utána

Utána

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük