korosfo_nyito_vasvari

Vasvári Pál emléke előtt tisztelegtünk

Kerékpáros túra a végzetes csata útvonalán

Kerékpáros túra a végzetes csata útvonalán

A Városgazda Utánpótlás Akadémia sportos különítménye pénteken útnak indult Erdélybe, Körösfőre, hogy idén 2017-ben is tisztelegjen Vasvári Pál emléke előtt. Az emléknapokat a Rákóczi Kultúregylet és a Rákóczi Szövetség kalotaszegi helyi szervezete rendezi meg minden év júliusának első hetében. A rendezvény központi helyszíne a XVIII. kerület testvérvárosa, Körösfő, ahol a fent említett szervezeteken felül megjelentek a környező települések küldöttei, kulturális csoportjai. Továbbá több évtizedes hagyományként egy kerékpáros teljesítménytúra is szerves részét képezi a programnak.

Társaságunk dolgozói a megemlékezésen

Társaságunk dolgozói a megemlékezésen

 

A Városgazda18 Nonprofit Zrt. és a Városgazda Utánpótlás Akadémia munkatársai is elindultak a kerékpáros teljesítménytúrán a Körösfőt és a Bélesi tavat összekötő 78 km-es szakaszon. Csapatunk 5 órán belül teljesítette a közel 1500m szintkülönbséggel és egy szakaszon 14 km egybefüggő emelkedővel nehezített távot. Külön kiemelendő Potosnyák Tímea teljesítménye, aki szinte pihenés nélkül legyűrte a hegyeket. A csapat megérkezése után 14:00-kor elkezdődött a hivatalos rendezvény és tiszteletadás.

„Nincs az az ember, nincs az a hatalom, ki a néptől a szabad földet elvegye…És ez az alapja a honszabadságnak.’” Vasvári Pál honvéd őrnagy, szabadsághős

Péntek László, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, Vasvári Pál szellemiségének ápolója szervezésében immáron 22. alkalommal rendezték meg Körösfőn az emléknapokat. A rendezvény hagyományteremtő része, hogy a kerékpártúrán résztvevők ugyanazon az útvonalon mennek fel a Gyalui-havasokba, amelyen Vasvári Pál elindult csapatával a végzetes csata helyszíne felé. Majd a Bélesi tónál a Meleg-Szamos mesterségesen duzzasztott víztározójánál, egy koszorúzási ceremónia mellett megemlékeznek a szabadsághősről és az ott elesett 400 hontársunkról.kpernyfot-2017-07-12-8-38-31

Az ünnepség a hagyományok szerint istentisztelettel kezdődött, majd huszárok sorfala mellett a XVIII. kerületet képviselők is vízre dobták a koszorúkat. Magyar himnusz kíséretében vízre fektették a koszorúkat, majd a Székely himnusz mellett búcsúztunk a helyszíntől. A kerékpárosok itt ismét nyeregbe szálltak és elindultak Körösfőre a kopjafához megemlékezni. A csodálatos református templom lábánál várta a tömeg a megérkező kerékpárosokat. A helyi megemlékezés mellett Péntek László köszönő szavai után Szarvas Attila Sándor a XVIII. kerület civil kapcsolatokért, egyházi ügyekért felelős alpolgármesterének beszédét hallgathattuk, melyben kifejtette:

„Nagyon fontos látnunk azt, hogy olyan személyiség, mint Vasvári Pál a mai fiataloknak nagyon komoly példa lehet. Aki a hazájától távol is harcolt az otthoniakért. El kell vinni ezt a példát a teljes Magyarországra és ebben nekünk Péntek Laci bácsi már nagyon sokat segített. Vasvári Pálra gondolva fontos lehet, hogy a segítségre bizony mindig szükség lehet. Mi a XVIII. kerületben szeretnénk megadni azt a segítséget, hogy a magyarság itt Erdély szélén mindig meg is tudjon maradni. Mi mindig itt leszünk és számíthatnak ránk. Köszönettel tartozunk azért a szeretetért, baráti hozzáállásért és testvériségért, amit itt Körösfőn kapunk. Olyanért, amit talán máshol ezen a világon soha nem is kapnánk.”

Banyár László a Vasvári Pál díjjal

Banyár László a díjjal

A köszöntők után idén is átadtak 3 díszpolgári címet. Akadémiánk nagy megtiszteltetésére Banyár László vezérigazgató is átvehette Vasvári Pál és harcosai emlékének ápolásáért a nemes díjat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.