Új lendületet hoz a jégkorong a kerületbe

A Városgazda Utánpótlás Akadémia legfiatalabb szakosztálya a 2017. decemberi indulása óta máris sok gyermeknek biztosít sportolási lehetőséget. Az új szakosztály, a XVIII. kerületi önkormányzat, a Magyar Jégkorong Szövetség és az Akadémia közös munkájának köszönhetően felkerült a hazai hoki térképére.

Tejfalussy Béla szeretné, ha sokan megismerkednének a jégkoronggal

Tejfalussy Béla szeretné, ha sokan megismerkednének a jégkoronggal

Bár a XVIII. kerület több mint 100 ezer lakossal rendelkezik, a kerületben nem található egyetlen télen-nyáron használható jégpálya sem. Akik a jeges sportoknak, jégkorongnak, műkorcsolyának, jégtáncnak, korcsolyázásnak szeretnének hódolni, azoknak más kerületekbe kell ellátogatniuk. Vannak olyan kerületi gyermekek, akik eddig a II. kerületbe jártak rendszeresen jégkorong edzésekre. A Városgazda Utánpótlás Akadémia Jégkorong Szakosztályának elindulása után sok minden változni fog a sport iránt érdeklődők életében, mindeközben kerületünk egy jégcsarnokkal lehet majd gazdagabb.

A jég és a kerület szerelmese

20171203-11123600Egykori válogatott, játékvezető, múzeumvezető, edző… Tejfalussy Bélának, a Jégkorong Szakosztály vezetőjének korábbi sikereiről és a sporthoz kapcsolódó eredményeiről hosszasan lehetne írni. A jelenlegi vezetői széke is csak képletes, ugyanis a szakember legtöbbször korcsolyával a lábán látható, ő edzi a gyermekeket. Ő az, aki a jég hátán nem megél, hanem ott él igazán.

– 45 éve költöztünk a XVIII. kerületbe, és akkoriban életünk átmeneti állomásaként tekintettünk erre a városrészre, de hamar beleszerettünk, és ma már őslakosnak számítunk az egész családommal. Szeretem, imádom a XVIII-at, ugyanúgy, ahogy a jégkorongot is. Szívügyem, hogy a hoki meghonosodjon a kerületben, és úgy érzem a legjobb úton haladunk. A szakosztályunk alig több mint egy hónapja indult el, de már 23 gyerek edz nálunk. Az önkormányzattól és az Akadémiától minden segítséget megkapunk a munkámhoz, és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) is örömmel fogadta, hogy végre valami elkezdődött a kerületben. Az MJSZ számára eddig fehér folt volt ez a környék, de most már felkerültünk a térképükre – mondta a szakosztály vezetője.

Hosszú távra tervez

Az Akadémia hokisai a téli időszak alatt a régi Piactéren található Jégteraszban edzenek, de az edzések és a szakosztály tevékenysége a tél után is folytatódik.

– Szeretnénk biztosítani minden gyereknek, hogy jégkorongozhasson, megismerhesse ezt a szép sportot. Minden korosztályból várjuk a jelentkezőket, fiúkat és lányokat egyaránt. Célunk, hogy másfél vagy két éven belül két csapatot, egy U8-at és U10-et összerakjunk. Február 11-én zár a Jégterasz, addig itt tartjuk az edzéseinket, utána pedig egy közeli jégcsarnokban folytatjuk a munkát. A TAO támogatások óta 5 ezer gyermekkel több hokizik az országban, Magyarország jelenleg a világranglista 18-20. helyén mozog, de hiszem, hogy kitartó munkával szerepelhetünk sokkal előkelőbb helyen is – véli Tejfalussy Béla.

Amit a hoki adhat a gyermekeknek

Ha arra keressük a választ, hogy mit ad a kicsiknek a jégkorong, a szakosztály vezetője amolyan hokis mosollyal vágja rá, hogy duplájára nő a fájdalomküszöbük, majd komolyra fordítva a szót összegez.

– Itt jó társaságba kerülnek, megtapasztalhatják, hogy milyen az igazi csapatszellem, küzdés. Aki egyszer kipróbálja, annak valószínűleg tetszeni fog.

Tejfalussy Béla eddigi pályafutása

 • Játékos – OB. I. (1962 – 1972)
 • Játékvezető (1973-1996)
 • Nemzetközi játékvezető – 11 világbajnokság

Edzői tevékenységek:

 • Sportedző – Semmelweis Egyetem, Testnevelés és Sporttudomány kar
 • 1991-92 edző az FTC serdülő csapatánál
 • 2004-05. edző, vezető a Schell játékvezető iskolában
 • január 5-től edző a Jégkert SE csapatainál (kezdő, U8, U10)
 • december 1-jétől a Városgazda Utánpótlás Akadémia Jégkorong Szakosztályának a vezetője

Egyéb tevékenységek:

 • Hírességek Csarnoka tagja (2012- )
 • Hoki Múzeum létrehozása, vezetője (Városligeti Műjégpálya 2015- )
 • MJSZ, Történeti Bizottság vezetője (2016- )
  Magyar Hokisztori című könyv: Tejfalussy Béla – Kovács Attila (2008) / szerző-szerkesztő
 • Magyar Hokilegendák című könyv: Tejfalussy Béla – Kovács Attila (2010) / szerző – szerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.