Nemzetközi energiahatékonysági programban veszünk részt

Nemcsak hőszigetelt ablakokkal és különböző energiatakarékos rendszerekkel tehetünk környezetünk és bolygónk jövőjéért, hanem szemléletváltoztatással is. A XVIII. kerületi Önkormányzat megbízásával a Városgazda18 Zrt. is dolgozik egy nemzetközi projekt sikerén.

2030-ig 30 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátás a célunk

vizcseppben_VG_1_modositvaA XVIII. kerületi Önkormányzat 2015-ben csatlakozott a több mint 6500 település környezetvédelmi törekvéseit összefogó és európai országhatárokon átívelő Polgármesterek Szövetségéhez. A programban részt vevő települések azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátásukat, ehhez a települések 80 százaléka már rendelkezik Fenntartható Energia Akciótervvel (SEAP). 2017-ben a kidolgozott akcióterv kiegészült a klíma akciótervvel (SECAP), amelyben jelenleg 8 európai uniós ország (Ciprus, Franciaország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország,) 4-4 önkormányzata, köztük a XVIII. kerület is részt vesz. A SECAP projektben résztvevő 32 önkormányzat 2030-ig szeretné 30 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, ennek kapcsán energiahatékonysági versenyt is (COMPETE4SECAP) szerveztek az önkormányzatoknak.

Verseny a tisztább környezetért

2018. május 16-17-én a Padovában megrendezett COMPETE4SECAP találkozón és konferencián Sándor István, a Városgazda18 Zrt. Intézményüzemeltetési Divíziójának vezetője vett részt, ahol egyeztettek az Energiairányítási Rendszer bevezetéséről, a fenntarthatósági verseny részleteiről, lebonyolításáról, illetve tapasztalatokat cseréltek a különböző országokban és településeken elért eredményekről.

– Pestszentlőrinc-Pestszentimre a középmezőnybe sorolható a projektben induló települések között a szén-dioxid kibocsátás és energiahatékonyság tekintetében. Kerületünk önkormányzata a Városgazda18 Zrt.-t bízta meg azzal, hogy a SECAP programban képviseljük a településünket, illetve bonyolítsuk az egész projektet, továbbá Magyarországon a GreenDependent Intézetet bízták meg azzal, hogy felügyelje, koordinálja és szakmai szervezőpartnerként részt vegyen a munkákban. Magyarországot Kaposvár, Budaörs és Újpest önkormányzatának 1-1 tagja képviselte még rajtunk kívül a padovai találkozón. A cél az, hogy ezekben az önkormányzatokban bevezetésre kerüljön az ISO 50001 Energiairányítási Rendszert, melyhez 1500 eurós támogatást kapunk. Ennek a rendszernek a bevezetése egy folyamat, aminek több pillére van, ezekből az egyik egy energiahatékonysági verseny a részt vevő 32 önkormányzat között – tudtuk meg Sándor Istvántól.

Nem a nyeremény a lényeg

A COMPETE4SECAP versenyt az a település nyeri meg, ahol a legnagyobb százalékú megtakarítást érik el. Bár a nyertes önkormányzat a verseny végén értékes nyereményekhez is jut, a lényeg mégsem ez, mondja Sándor István, hozzátéve, hogy sokkal fontosabb megismerni az energia és különböző anyagok felhasználási szokásait, és feltérképezni, elsajátítani azokat a módszereket, amelyekkel kevésbé terheljük a környezetünket.

Sándor István fontosnak tartja a szemléletváltoztatást

Sándor István fontosnak tartja a szemléletváltoztatást

– Három telephelyünkön monitorozzuk a fogyasztásokat visszamenőlegesen három évre. Ezekben a kimutatásokban benne lesznek az áram, víz, fűtési adatok, ami egy-egy telephely üzemeltetéséhez szükséges. Fontos, hogy a közeljövőben ezeken a telephelyeken nem lehet olyan fejlesztéseket végezni, amik az energiafogyasztást javítanák. A verseny 2019. január 1-jétől 2019. december 31-ig tart, és arra leszünk kíváncsiak, hogy csupán a munkatársak felvilágosításával, egy takarékosabb szemlélet átadásával, mennyivel tudjuk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásunkat az előző évekhez képest. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok pozitívak, azt mutatják, hogy 5-10 százalékkal csökkent azoknak a telephelyeknek, létesítményeknek az energiaszükséglete, ahol a fenntarthatóság mellett kampányokat indítottak. Természetesen a COMPETE4SECAP mellett más környezetbarát megoldásokon is dolgozunk, hogy kerületünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon. Ennek részeként sok helyen energiatakarékos világítást szerelünk fel, illetve egyre több intézményt, bölcsődét, óvodát, iskolát hőszigetelünk, modern nyílászárókat építünk be és napelemekkel látunk el – tudtuk meg a divízióvezetőtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.