Ezekre figyeljünk, ha kiviteleztetünk!

Milyen intő jelei lehetnek annak, hogy nem a megfelelő szakemberekkel dolgoztatunk? Biztos és pontos recept sajnos nincs, de tapasztalt művezetőnk segíthet tisztábban látni a kérdésben.

Talán sokan érezték már a lakásfelújításaik vagy építkezéseik során, hogy a dolgok nem úgy mennek, ahogy kéne, a minőség és a határidők sem az elvárásoknak megfelelően alakulnak. Ha figyelünk a különböző jelekre, talán könnyebben kiszűrhetjük a kókler szakikat.

Markó László szerint minden részletre figyelni kell

Markó László szerint minden részletre figyelni kell

40 ezer négyzetméter – jó referencia

A Városgazda18 Zrt. nagyon sok projektben vesz részt, a legkülönbözőbb területeken végez kivitelezési munkákat, és az ilyen munkák során a művezetők állnak a legszorosabb kapcsolatban a szakemberekkel, ők felügyelnek és irányítanak a helyszíneken. Markó László, a Műszaki és Városüzemeltetési Divízió művezetője 4 darab kétfős festő csapatot, egy kétfős hidegburkoló csapatot és egy melegburkoló kolléga munkáját felügyeli. A csapatok hatékonyságáról annyit megemlítenénk, hogy ebben az évben 40 ezer négyzetméter lefestett falfelület kerül ki a kezeik alól. A művezető elárulta, hogy mikre érdemes figyelni felújításoknál és a szakemberek kiválasztásánál, illetve a munkálatok közben.

Művezetői tippek – csikkek, szerszámok, referenciák

– Ha elfoglalt, nehezen elérhető egy szakember, az általában jót jelent – vannak munkái, megbízásai. De még jobb, ha referenciákat is tud mutatni, vagy ha valaki ajánlja az illetőt. Már egy-egy árajánlat is sejteni engedi, hogy milyen szakemberrel állunk szemben, ugyanis az ajánlat formaisága, részletessége önmagában is minősíthet valakit. Ha precíz az ajánlata, akkor a munkája során figyelni fog a részletekre. Érdemes utánanéznünk az árajánlatban feltüntetett alapanyagoknak, hogy milyen minőségűek, mennyibe kerülnek, és hogyan kell felhasználni őket. Sokat elárulnak egy szakemberről a szerszámai, azok állapota. Ha valakinek elhanyagolt, koszos munkaeszközei vannak, akkor az úgy is fog dolgozni velük. A munkaterületen lévő tisztaság vagy mocsok is következtetni enged a végeredmény minőségére. A dohányzás, az eldobált és eltaposott csikkek még egy felújítás alatt lévő lakásban is „szentségtörésnek” számítanak – trehány ember, aki nem figyel más munkájára, vagy nem tiszteli azt. Nagy problémát jelenthet az alkoholfogyasztás is, kerüljük az ilyen szakembereket! A szakemberek kiválasztásánál kölcsönös bizalomnak kell kialakulnia, ez egy kényes egyensúly. De amennyiben sikerül megtalálni, akkor jobb kilátásokkal végeztethetünk el munkákat – összegezte Markó László.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.