Bókay-kert

20170628_115428Pestszentlőrinc egyik legrégebbi negyede a Bókay-telep. A kertes házas övezetben található bekerített 16 hektáros, árnyas park, a Bókay-kert, mely területén stranddal, uszodával, teniszpályával, a téli szezonban sípályával és még számtalan sportolásra és kikapcsolódásra lehetőséget adó létesítménnyel várja a látogatókat és kuriózumként a rendezvényhelyszín palettán a bérlőket is.A kert a tervek szerint fokozatosan újul meg, annak érdekében, hogy vendégeink szabadidejüket szép és természetes környezetben, tartalmasan tölthessék el.

bokay_kert_penztarTöbb a fejlesztések közül már a megvalósítás végső szakaszában tart, így például a kert növényállományának felfrissítése érdekében több mint 600 új növényt telepítettünk, teljesen felújítottuk és átalakítottuk a büfé épületét, mely a park területén található Park Uszodához tartozó strand felé nyíló kényelmes terasszal áll a látogatók rendelkezésére. Itt a medence felújítása mellett strandröplabda pályát és játszóteret is kialakítottunk. Elkészült a parkon keresztülfutó térköves járda, valamint a kert területén több, virágokkal teli ágyás és sziklakert is épült, melyek mind-mind esztétikailag teszik vonzóbbá a Bókay-kertet. Több olyan felújítási munkálatot is el kellett végeznünk, melyek szükségszerűek voltak, és amelyek hiánya úgy véljük, sok látogatót késztetett arra, hogy ne a kerületi parkot, illetve strandot válassza. A közelmúltban új üzemeltető vette kézbe a kert teniszpályáit, így a teniszélet is felélénkülhetett a parkban. A műanyag pálya révén pedig már nem csak a téli síszezonban nyújt sportolási, illetve oktatók segítségével tanulási lehetőséget is a sípálya az érdeklődőknek. A park szépítése és átalakítása folyamatosan zajlik. A tervek szerint egy átfogó átalakítás keretében hamarosan rá se ismer majd az idelátogató.

A Bókay-kert a kerület mindenki által ismert parkja, palya_bokayszámos helyi rendezvény helyszíne, páratlan lehetőségeket nyújt a szabadidő kellemes, hangulatos eltöltésére, a város zajától való eltávolodásra. Sokszínű hagyományos és extrém sportlehetőséggel egyaránt színvonalas kikapcsolódást biztosít gyermek és felnőtt látogatóinak. Kiváló helyszíne céges rendezvényeknek, családi napoknak. Létesítményeivel és színpadaival akár több, kisebb helyszínén bonyolítható párhuzamosan is rendezvény.

A kert története

Pestszentlőrinc egyik legrégebbi negyede a Bókaytelep. A kertes házas övezetben bekerített 16 hektáros, árnyas park, a Bókay-kert található, mely stranddal, uszodával, teniszpályával és még számtalan sportolásra és kikapcsolódásra lehetőséget adó létesítménnyel várja a látogatókat. A Bókay-kert főépülete datálhatóan Pestszentlőrinc 2. legrégibb épülete. A birtokosi-majorsági gazdálkodás egyetlen megmaradt emléke, melyet 1870-es évek elején épített Herrich Károly. Az épület és a terület használatáról Bókay Árpád emlékiratai adnak érzékletes képet. Leírja a házat, a kertet, a ma is létező borospincét, a szomszédos Tantenburgot, mely az 1890-es években Bókay sógora, és felsége (Herrich Leonie és Kiss István építész) tulajdonában volt. A nyaralót és a körülötte fekvő birtokot a család egyben tartotta, üvegházat, díszkertet alakítottak ki rajta. A terület tágabb környezete mocsarakkal, rétekkel, legelőkkel és hatalmas vadászterületekkel tagolt alföldi táj volt. A pusztán, a majorsági központban állatlegeltetéssel és mezőgazdasági termeléssel foglalkoztak, egészen a parcellázás megkezdéséig, 1890-ig.
Bókay Árpád orvosprofesszor, a neves gyermekgyógyász fia, az orvosi kar dékánja sógorával, Kiss Istvánnal sokat tett Pestszentlőrinc önállóságáért. Mint a terület 2. legnagyobb birtokosának képviselője a kispesti közgyűlésben – sokat küzdött azért, hogy Lőrinc közlekedése, villanyhálózata, úthálózata fejlődjön. A család nevében az iskolaépítéshez és egy leendő főtérhez, az egyházak számára, majd óvodához ingyen telkeket adományozott a megszületőben lévő településnek. Felesége, Herrich Szidónia férje 1919-es halála után is sok időt, energiát és nem kevés pénzt fordított a Bókay-kert szépítésére. Több helyi kertészt foglalkoztatott, bizonyíthatóan ő ültette a kertben található idős fák nagy részét. Korabeli iratok alapján tudható, hogy a jelenlegi park az 1930-as években két telek újraegyesítésével jött létre, közepén szolgalmi út megy keresztül, összekötve a Makói utcát a Szélmalom utcával.

 

Galéria

 

Bókay-kert 1Bókay-kert 2

Bókay-kert 3Bókay-kert 4

Bókay-kert 5Bókay-kert 6

Bókay-kert 7Bókay-kert 8

Bókay-kert 9Bókay-kert 10

Bókay-kert 11Bókay-kert 12

 

Bókay-kert 15Bókay-kert 16

Bókay-kert 15Bókay-kert 16

Bókay-kert elérhetőségei

Cím: Bókay-kert – 1181 Budapest, Szélmalom u. 33.

telefon: 36-1-290-2849

Kizárólag a Kalandparkkal kapcsolatos ügyekben az  elérhetőségek:

Bókay Kalandpark – Természetes adrenalin

Cím: Bókay-kert – 1181 Budapest, Szélmalom u. 33.

Kontakt személy: Zsombok Erika

E-mail: erika@bokaykalandpark.hu

Honlap: www.bokaykalandpark.hu